Välkomna till Slottsstudion på Borgeby Slott
2021-03-27

Splash art

Historik

Våren 2017 var första gången som jag fick syn på ”liquid-splash-art” och blev väldigt fascinerad. Hur kan vatten bli så häftiga formationer? Jag började experimentera med en plastpåse fylld med vatten, upptejpad på en stålvajer, gjorde hål med en nål och lät vattnet droppa ner i ett kärl till bredden fyllt med vatten. Vattendroppen föll, men det var väl allt….. Jag tog en plastpåse till och monterade ovanför den första plastpåsen, kanske skulle jag kunna få vattendropparna att falla i exakt lod och med perfekt tajming? Nej, det kunde jag inte.

Efter att ha förbrukat ett antal plastpåsar, svurit många och långa ramsor samt torkat vatten ur kökslådorna så bestämde jag mig för att leta upp var jag kunde köpa mig ett ”splash-art-kit” som jag nu hade sett att man ska/kan/bör använda. Jag lyckades till slut lokalisera var jag kunde köpa min ”jag-måste-ha-utrustning”, leveransen från UK anlände och skapandet började. Det köptes hushållsfärg i alla möjliga olika färger, det testades olika vätskor, vattnet rann, kärlen blev överfyllda och minneskorten i kameran likaså.

Två år efter så vet jag att det inte finns något recept på hur vätskan ska blandas eller någon exakt manual för hur kontrollen ska ställas in, det krävs nyfikenhet och en väldig massa tålamod för att få ”Vatten att bli till konst”.

Så här går det till: Ovanför vattenskålen tronar en droppställning kopplad till en kontrollpanel med fyra rattar och en kamera som fjärrstyr kameran. Efter ett tryck på knappen så lämnar en droppe ställningen, faller ned i skålen, studsar uppåt igen och krockar med en andra nysläppt droppe samtidigt som blixten går av och kameran tar sin bild. Inte helt nöjd med resultatet, kanske blir det bättre om dropparna är snäppet större och släpps i lite tätare följd? Justeringarna är många, allt påverkar. Densitet, temperatur, storlek på droppe 1, storlek på droppe 2, tiden mellan dropparna etc